Zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een samen beleven van de zwangerschap èn de geboorte, in de drie-eenheid van moeder-vader-kind.
Een gevoeld samen zijn beleven, wat steeds meer groeit naar een voelend besef dat de ander er is en zal zijn, ook naar het uur van geboorte toe.

Voelen wat de aanwezigheid van de ander doet met het zacht in je lijf kunnen zijn, zacht om je kind kunnen zijn.
Intens en diep verbonden met je nog ongeboren kind, in een sfeer van gedeeld samen waarin een kind alleen maar kàn gedijen.
Samen contact maken met het kindje in je buik en je samen voorbereiden op de geboorte van het kind, waardoor je je gesteund en veilig weet.

In een nieuw gezamenlijk vertrouwen ontdekken wat jouw manier van geboorte geven wordt bij dìt kind in deze omstandigheden. En dit geldt ook bij een ervaring van een eerder geboorte die niet zo gemakkelijk en vanzelfsprekend is verlopen.
Dìt kind geboorte geven als dìt kind geboren gaat worden…

Voelen wat aanraking betekent in het contact; spelend, wiegend en intens betrokken.
Ervaren wat het betekent als iemand er voelend voor je is.
Beleven dat je zacht in je lichaam kan zijn en ervaren dat de pijn dan minder wordt.
Leren bij jezelf te blijven, ook als je je kind door het geboortekanaal begeleidt.

Met of zonder partner
Het is fijn, zinvol en bijzonder om met partner de zwangerschap en bevalling te beleven.
Maar als er door omstandigheden of bepaalde keuzes geen partner is, dan kan de zwangerschapsbegeleiding ook heel goed alleen gevolgd worden. Jij en je kind zullen de zwangerschap èn geboorte dan heel intens samen beleven. Je zult geraakt worden, vertrouwen hebben en een gevoel van diepe verbondenheid ervaren.

Niet goed in je vel
Juist voor zwangeren die niet goed in hun vel zitten, bevallingsangst hebben of anderszins problemen ervaren, is deze vorm van zwangerschapsbegeleiding zowel zinvol en als bijzonder.

Bevallingsangst
Waarom zou je met die bezorgdheid blijven rondlopen? Als je angstig bent voor de bevalling, zul je er mogelijk gevoelsmatig niet bij betrokken willen zijn, terwijl gevoelsmatige betrokkenheid juist een bijdrage kan leveren aan het goede verloop van de geboorte van je kindje en ook belangrijk is voor een positief belevingsgevoel achteraf. Natuurlijk zullen we je zorgen bespreken, evenals je dat met je verloskundige of gynaecoloog zal doen.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding kan beginnen zodra je de eerste bewegingen van het kind gevoeld hebt, meestal valt de eerste afspraak rond de 22 weken. Maar ook eerder kunnen we een eerste afspraak plannen, afhankelijk van je behoefte.
Ik bied vijf (of zes) hoofdsessies van een uur.

Na de bevalling is er nog een ontmoeting als jullie kindje rond de twee maanden is.
Het gaat dan om hoe zowel moeder, vader als kind de geboorte beleefd hebben en hoe jullie zijn omgegaan met al deze ervaringen.

We kijken wat jullie kind laat zien in hoe hij zich voelt en zichzelf beleeft. En wat jullie ervaren en beleven nu jullie kind geboren deel uitmaakt van jullie leven.
Ik laat zien hoe je je kind ‘haptonomisch’ kan dragen binnen de cirkel van geborgenheid, hoe je een schoot kan bieden.
En hoe je aan datgene wat je meemaakte en beleefde tijdens de zwangerschap een plaats geeft in de dagelijkse omgang met je kind.

Ouder- en kindbegeleiding in de leeftijd van 0 tot 1 jaar kan zeker een vervolg zijn op de zwangerschapsbegeleiding.
De afspraken vallen dan in de vierde, de achtste en in de elfde maand, of naar behoefte.

We volgen dan samen jullie kindje in zowel zijn motorische als sensorische ontwikkeling.
In iedere ontwikkelingsfase dienen zich aspecten aan waar we oog voor moeten hebben.
Ik bied jullie ondersteuning in een zo optimaal mogelijk affectief omgaan met jullie kind, met respect voor zijn eigenheid en zijn mogelijkheden.
Uiteraard kan alles aan de orde komen waar jullie tegenaan lopen.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, bel: 06 51 31 79 34

Ik ben tegenwoordig ook te volgen op Facebook onder: Haptotherapie, Zwangerschapsbegeleiding en Energetische therapie