Workshop Grenzen aangeven en nee zeggen

In deze workshop leer je je grenzen ervaren, kennen en herkennen om ze uiteindelijk met respect voor wie jij bent in je leven te gaan integreren. De leermomenten worden op een speelse manier aangeboden maar het effect is ingrijpend en confronterend, als je de ervaring hebt dat je grenzen bij voortduring overschreden worden, er niet naar je geluisterd wordt en je je niet gehoord of gezien voelt, of hebt gevoeld. Een leven zonder grenzen bestaat niet. Grenzen zijn een essentieel onderdeel van ons bestaan en ze vertellen waar jij eindigt en de ander begint. Als ik mijn grenzen niet ken of niet of slecht naar mijn grenzen luister, dan gaat dat uiteindelijk altijd ten koste van mijzelf en kom ik slecht in mijn vel te zitten.

Maar grenzen aangeven, hoe doe je dat? Ken ik ze eigenlijk wel? Kan ik nee te zeggen? Door mijzelf als vertrekpunt van mijn eigen leven te gaan nemen, wordt het mogelijk om mijn grenzen te gaan leren herkennen en daar dan ook naar te gaan leven. Voor mezelf opkomen is heus niet altijd gemakkelijk, maar behalve ikzelf kan niemand anders dat voor mij doen. Belangrijk is de conclusie dat ik niet meer ten koste van mijzelf wil functioneren.

Ik ben de enige die mijn grenzen kan voelen, aangeven en bewaken. Grenzen aangeven is een keuze: als ik ja kan zeggen, kan ik ook nee zeggen. Voelt iets goed of niet goed, veilig of onveilig, prettig of onprettig? Mijn grenzen gaan leren erkennen en opkomen voor mezelf vraagt wel om zelfkennis. Wie ben ik, wat wil ik en wat wil ik niet (meer). Deze workshop helpt je om naar dichter te leven naar wie je bent, wat je wilt, wat je raakt en beroert.

Voor wie?
Deze workshop is voor iedereen die:
• zijn grenzen wil verkennen,
• grenzen aan wil leren geven,
• nee wil leren zeggen,
• die daar moeite mee moeite heeft.