Veelgestelde vragen

Is haptotherapie iets voor mij?
Dat hangt van je vraag af…. Haptotherapie is zeker zinvol als je niet goed in je vel zit, bereid bent aan jezelf te werken en als je zeker weet dat je het anders wilt. Als je beseft dat er een disbalans is in je denken en voelen, als je zoeken er op gericht is je voelen en denken weer in balans te krijgen.

Wat is de kracht van haptotherapie?
De grote kracht van haptotherapie is dat je voelbaar kunt maken wat er speelt.
Daardoor ontstaat helderheid in het systeem en kunnen klachten verminderen of verdwijnen.

Is haptotherapie zweverig?
Nee, haptotherapie is niet zweverig. Voor sommigen is wat je voelt lastig concreet te maken, het valt niet te beredeneren. Wij functioneren juist goed als voelen en denken in balans is.
Gevoel en verstand zijn even belangrijk. Het is niet goed om alles alleen met je verstand te doen. Zo is het ook niet goed om alles alleen met je gevoel te doen. Handelen, denken en redeneren kan je heel goed mét gevoel doen.

Is haptotherapie soft?
Nee, haptotherapie is niet soft, integendeel!
Haptotherapie kan erg confronterend zijn, maar altijd met mededogen naar het eigen gevoel. Er zal altijd erkenning zijn voor het meegedragen leed, vaak een herkenbare meesluimerende metgezel van de dagelijkse dag…
Voelen is dus absoluut niet soft. Als je steeds meer wordt wie je werkelijk bent, is het juist heerlijk om bij jezelf te zijn, bij je gevoel te zijn, om contact te hebben met jezelf, om je thuis te voelen in je vel en om rust in jezelf te ervaren, om voelend deel uit te maken van het leven, om contact te hebben met je eigen waarden en normen, te durven staan voor wat jij wilt en voelt en je eigen waarheid te kennen…

Een vriendin zei ooit: “een afspraak met mijn haptotherapeut is als een cadeautje aan mezelf? “ Wat bedoelt ze daarmee?
Alles wat je aandacht geeft, wordt meer. Veelal gaat je aandacht uit naar anderen, vaak heb je dat zo geleerd. Maar zo kan je ook steeds verder van jezelf af raken. In haptotherapie zul je merken dat het noodzakelijk is om aandacht aan jezelf te besteden en om jezelf af te vragen ‘Waarom is die ander belangrijker dan ikzelf…?
Het is mìjn leven en mijn leven draait ook om mij’.
Haptotherapie leert je (voelend) beseffen, dat je er mag zijn, dat je de moeite waard bent, dat je bent om van te houden, dat je je gezien, begrepen en gehoord voelt. Het is een erg fijn besef dat je mag zijn die je bent en dat het goed is dat je er bent zoals je bent. Haptotherapie geeft je bestaansbevestiging. En dat is een geweldig cadeau om uit te pakken!