Ervaringen workshop Grenzen aangeven en nee zeggen

Na afloop van elke workshop worden de cursisten naar hun mening gevraagd. Wat heeft de workshop hen gebracht? Wat hebben ze ervan geleerd, opgestoken? Wat ervaringen van de eerste cursisten:

Marianne, ik ben blij dat ik geweest ben, het was voor mij een stuk verwerking van mijn problemen en heb mezelf een beetje gevonden en ga daar verder aan werken.

Ik vind je een bitch (tijger), een kei en een lieve schat. Ik dank je voor deze dag en ik zal zorgen dat ik mezelf vind. Wellicht dat jij me daar mee verder kunt helpen. Bedankt.

Marianne, ik vond je afgelopen dagen een drammertje (doe ’t nou, het zal je goed doen…!)
Ik vond ’t vreselijk spannend, eng, angstig op wat ik zou zien en voelen. En kan ik dit wel aan.
Ja, ik ben opgelucht dat het achter de rug is en ja, ik heb zoals je zei een grote stap in de goede richting gezet. “Bewustwording” van ik ben nu aan de beurt. Nee zeggen vind ik nog steeds erg moeilijk, maar ik ga ’t redden. En ik hoop dat je mij daarin wilt voeden, sturen…

Heb vooral ervaren dat ik goed bezig ben en zo door moet gaan. Ik heb niet direct iets meegekregen waar ik mee verder kan, maar ben wel blij dat ik geweest ben!

Weer upside down gegaan en veel stof tot voelen gekregen.

Hartelijk dank Marianne voor alle eye-openers die je vandaag gaf aan mij, ons. Het was een goede dag. Wees gegroet.

Kleine groep. Zéér intensief, fijne medecursisten. Opfrissen van gevoelens, grenzen, alert blijven voor herkenning en ontspannend naast inspannend. Groetjes.

Heftige dag, confronterend en helder. Ik zie wat me te doen staat. Ik ga er voor.
Verantwoordelijkheid nemen voor hoe ik mezelf voel, voor wat ik voel en hoe het voor mij is, wat het voor mij betekent! Ik heb mijn grenzen letterlijk gevoeld, maar ook mijn kracht én dat ik nee kán zeggen en mág zeggen.

Ik heb veel geleerd vandaag: doen is anders dan weten hoe het moet. Maar nu ik het van binnen ook echt heb gevoeld, weet ik dat ik het van daaruit moet gaan doen.

Ben ontzettend blij dat ik heb mee gedaan. Grenzen stellen is moeilijk. Ik moet vaker nee zeggen, want mijn ik is zo belangrijk.

Nuttige dag voor mij. Een duidelijk nee is zó moeilijk. De grens stellen is zó moeilijk.
Vandaag was een mooie spiegel.

Sinds vandaag zie ik in dat mijn kwaadheid en hardheid mij tegenwerkt in het contact met anderen. Ik moet mijn grenzen verkennen. Daar kan ik de voorbeelden van vandaag goed bij gebruiken.