Ervaringen van de training Bewustwording, Heling en Meditatie

Na afloop van elke workshop worden de cursisten gevraagd naar hun mening. Wat heeft de workshop / training hen gebracht? Wat hebben ze ervan geleerd, opgestoken? Hieronder een greep uit de antwoorden. Vijf thema’s komen telkens terug: voelen, intuïtie, bewuster leven / bij jezelf blijven, ik mag er zijn en kracht

Interessant en inspirerend
“Ik vond het een interessante en inspirerende dag. Er was veel herkenning, de meditatie was prettig en de groep is fijn. De dosering kennis, teksten en meditatie is goed.”

“De dag was lang en vermoeiend, maar ook zeer verhelderend en inspirerend. Hier heb ik echt wat aan!”

“Ik wil benadrukken dat ik de dag bijzonder waardevol vond, mede door de ervaringen van anderen. Maar ook vanwege de manier waarop je de boodschap ‘het belang van echtheid’ overdraagt. Dat breng je zo goed over door je eigen echtheid/zelf te laten zien. Dank je. ”

“Het was een bijzondere sessie, geleerd van anderen. Ik blijf zitten met een dubbel gevoel: naast enthousiasme voel ik ook weerstand tegen dat wat er gebeurt. Dat laatste is wellicht een reactie op iets dat me diep van binnen raakt. Ik ga het laten bezinken en kijken wat het me brengt.”

Handvatten, kwartjes en eye-openers

“De workshop geeft me handvatten voor waar ik nu mee bezig ben. Ik ben blij dat ik er was.”

“Het was een heerlijk rustige dag met lieve mensen. De sfeer was goed, gezellig en veilig. De dag geeft me handvatten voor een rustiger leven.”

“De workshop biedt handvatten om anders tegen het leven aan te kijken.”

“De kwartjes vielen de hele dag en ik kreeg heel wat handvatten aangereikt. Er is heel wat stof om over na te denken en wat mee te doen.”

“De rustige dag bracht me ontspanning en met de eye-openers ga ik aan de slag.”

“Genadeloos toonde mijn ware aard haar gezicht. Ik was vaak verrast, de antwoorden waren niet altijd zoals ik wilde en ook niet conform mijn huidige leven. Eenmaal op de hoogte van mijn ware aard wilde ik het voortaan anders doen. De workshop verschafte de juiste inzichten, maar reikte ook tools aan om tot actie over te gaan. Zo heb ik o.a. geleerd hoe ik tijd voor mezelf neem, hoe ik naar mezelf luister en hoe ik de juiste keuzes maak.”

“Het was een dag vol nieuwe inzichten, gevallen kwartjes en concrete handvatten.”

“Weer zo’n zinvolle dag. Leerzaam, plezierig en eye-opener.”

“De workshop biedt handvatten om oude patronen los te laten.”

Voelen
“Bedankt dat je me weer hebt laten voelen.”

“Ik weet nu wat het betekent om bij je gevoel te blijven, om bij jezelf te zijn en jezelf te accepteren. Op een luchtige manier en met humor heeft Marianne me toch behoorlijk heftige materie bijgebracht. Het geeft me ondersteuning. De workshop biedt me een hulpmiddel om vanuit innerlijke rust en vertrouwen keuzes te maken in het leven. Dit alles vanuit de visie: ik ben al helemaal goed.”

“Sloot goed aan bij waar ik mee bezig ben. Op weg naar een denkende, voelende ik.”

“Erg fijne dag gehad. Ben me weer bewust geworden van het feit dat ik mijzelf onvoorwaardelijk liefde moet gunnen/geven en regelmatig stil moet staan bij mijn eigen gevoel. ”

Intuïtie
“Volgde ik eerst mijn angsten, ik weet nu dat ik kan kiezen en ik volg steeds vaker mijn intuïtie.”

“Ik:
– ben echt veel dichter bij mezelf komen staan
– beschik nu over veel meer zelfvertrouwen,
– vertrouw nu veel meer op mijn intuïtie,
– ben zelf verantwoordelijk voor mijn leven.
– ben er nu van overtuigd, dat ik alles aan kan en dat ’t weer altijd goed komt”

Bij jezelf blijven/bewuster leven
“Deze workshop bracht me nog dichter bij mezelf.”

“Deze workshop heeft me bewust gemaakt. Ook leerde ik er op mijn gevoel te vertrouwen. Sommige dingen gingen me mijn pet te boven, maar goed… je bent nooit uitgeleerd!”

“Door de cursus blijf ik meer bij mezelf. De cursus geeft ook inzicht in het leven. In hoe dat in elkaar steekt. Ik weet nu dat er verschillende niveaus zijn. Daar leer je naar te kijken en het maakt je bewust. Verder heb ik geleerd om vaker mijn intuïtie te volgen en ik weet nu dat alles zijn tijd nodig heeft. Ik ben er nog niet, maar ik ben onderweg.”

“Heel erg bedankt, het was interessant. Een aantal dingen had ik wel eens gehoord, maar ik deed er niks mee. Door deze training voel ik bewuster en ik begrijp de dingen beter.”

“Ik ben me er nog bewuster van dat de dingen uit mijzelf voortkomen. Ik ben degene die dingen kan veranderen, creëren en een nieuwe plek geven. De sfeer is vol vertrouwen en iedereen krijgt de ruimte. Het voelt zeer weldadig aan.”

“De workshops waren een ontdekkingsreis vol waardevolle lessen. Ik heb nu antwoord op vragen als: wie ben ik eigenlijk?, Wat wil ik in mijn leven en wat zeker niet?, Welke keuzes heb ik tot nu toe gemaakt en zijn deze goed voor mij?, en Wat vind ik belangrijk?”

“Door de training maak ik andere keuzes en daardoor voel ik me stukken beter. Mijn omgeving aanvaardt alle veranderingen met gemak en dat bewijst dat goed zijn voor jezelf ook gezond is voor je omgeving. Natuurlijk gaat niet alles meteen goed en ik val nog regelmatig terug in oude patronen, maar dat doorzie ik snel en daardoor kan ik steeds weer nieuwe keuzes maken. Ik heb ook geleerd om milder te zijn voor mezelf. Ik mag fouten maken en ik mag blijven proberen.”

“Ik keek uit naar de cursusdagen. Zij gaven mij de kans om dichter bij mezelf en mijn onderbewustzijn te komen. Bewust leven vanuit de innerlijke bron houdt in een stralend middelpunt te zijn: deze tekst van Kea Smit geeft de essentie van mijn cursuservaring het beste weer.”

“Ik hoopte een beetje wijzer te worden van de training, maar ik ben er direct tot mijn kern gekomen. Dat was confronterend, maar van levensbelang. Voor het eerst in mijn leven heb ik de overtuiging dat geluk ook voor mij is weggelegd. Marianne, heel erg bedankt dat je je wijsheid met mij hebt willen delen.”

Ik mag er zijn
“Ik zal onze gezamenlijke zon(nige)dagen missen! Ze hebben me veel zelfrespect en zelfvertrouwen gebracht. Ik geniet nu volop van het leven met al zijn ups en downs. Ik heb geleerd om trots op mezelf te zijn en ik vind mezelf nu belangrijk genoeg. Gewoon zoals ik ben. Ik hou van mezelf en ik sta open voor het leven!”

“Aan het einde van zo’n dag voel ik me erg prettig. Ik mag er zijn, ik ben ontspannen. Ik kan en durf mezelf te zijn, mede ook dankzij de groep. Door dit soort momenten blijf ik alert. Ik kijk telkens weer uit naar de volgende keer. “

“De workshops hebben mijn leven ontzettend verrijkt! Ik snap nu het belang van het ‘IK’. ‘Ik’ mag er ook zijn, zoals ik ben. Al blijft het wel belangrijk, mijn leven draait nu niet meer uitsluitend om de zorg voor anderen. En doordat ik me beter voel, ben ik ook een prettiger mens voor anderen.”

“Deze training heeft mij erg aangesproken. Ik heb geleerd om ervaringen, lief en leed te delen en om nog meer op mezelf te vertrouwen. Ik mag zijn wie ik ben en moet dat ook naar buiten brengen. Ik moet mijn grenzen beter bewaken. Het was fijn dat ik mezelf kon zijn in de groep.”

Kracht
“Veel van de meditaties en teksten bezorgen me extra kracht in mijn leven! Onwijs bedankt daarvoor. Ik weet nu: ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn leven!”

“Ik was telkens blij als het weer zover was. De workshops geven me kracht. Ik ga ook thuis met de thema’s aan de slag.”

De training werkt door
Een deelnemer vertelt over de impact van de training, twee jaar na dato

“Tijdens en kort na de training was ik nog regelmatig bezig met de inhoud. Wat ik geleerd had, probeerde ik bewust te gebruiken en in te passen in het dagelijks leven. Nu, bijna twee jaar later is er één verschil met toen: bewust leven is nu een automatisme. Ik durf te vertrouwen op mijn intuïtie. Ik laat gemakkelijker los, relativeer beter, ik vergelijk mezelf minder met anderen, goed is genoeg, ik ben een positief denker en leef in het nu. Ik voel me sterker en ervaar het leven als ‘rijker’.

De cursusmap heb ik al een tijdje niet meer open gehad, toch haal ik er dagelijks veel inspiratie uit. Ik heb momenteel een leuke, maar zeer drukke baan waarin grenzen stellen en nee zeggen cruciaal zijn. Doe ik dat onvoldoende, dan loop ik mezelf voorbij. Het grenzen stellen gaat me dankzij de cursus beter af. Soms ga ik over de grens heen, maar dat doorzie ik snel waardoor ik meteen kan bijsturen.

De cursus deed me beseffen dat ik aan het roer sta van mijn leven. Ik ben degene die op de rem moet trappen, ik kies er zelf voor om wel of niet te gaan piekeren en zo zijn er meer dingen. Een stuk bewustwording is absoluut bereikt. Verder heb ik nog een hoop te leren en daar ben ik me bewuster van dan eerst.”

Overig
“Bedankt voor deze wonderlijke dag, de kaart waarmee de dag begon, maakt alles weer duidelijk.”

“Lekker!”

“Het was een waardevolle dag, waar ik de komende tijd mee verder kan. De workshop geeft me veel handreikingen en hulpmiddelen voor waar ik nu mee bezig ben. Ook het samenzijn met deze (fijne) groep is erg leerzaam. “

“Een zonnige zondag met heel veel stof tot nadenken! Dit alles binnen een ontspannen en gezellige groep. Er valt nog heel wat te leren!”

“Ik ben hard bezig om mezelf verder te ontwikkelen. Ik heb de bevestiging gekregen dat de weg die ik ben ingeslagen de goede is.”

“De cursus geeft me veel stof tot nadenken. Ik heb o.a. ontdekt dat ik sommige problemen zelf kan oplossen. En ik heb inzicht gekregen in relatieproblemen.”

“Het was leuk, interessant, gezellig en leerzaam.”

“Ik kan weer flink aan de slag. De afgelopen twee weken waren erg druk en ik heb niet gemediteerd. Doe ik dat niet, dan merk ik dat ik verder van mezelf af kom te staan. Dus, deze dag kwam als geroepen. Ik had veel aan de affirmaties.”

“Bedankt voor de zinvolle zondag!”

“Deze serie bijeenkomsten helpen me echt om verder te komen.”

“Heel erg bedankt voor het geven of het opnieuw doen inzien van patronen. Het helpt mij zeker op weg naar een fijner en liefdevoller leven.”

“Het was interessant en relaxed. Het geeft stof tot aan jezelf te werken.”

“Een leerzame en relaxte dag, zo met dat kleine groepje. Dat deze cursus doorwerkt, merk ik dagelijks.”

“Ik ben met deze training begonnen om te groeien en mezelf beter te leren kennen. Door de geboorte van mijn zoontje werd ik vooral moeder en ik kwam wat verder van mezelf af te staan. Vandaag ben ik herboren: ik heb mezelf teruggevonden. Een mooi startpunt om verder te gaan.”

“Het was een erg fijne dag. Er is meer harmonie tussen hoofd, hart en basis.”

“Ik heb vandaag veel zelfinzicht verkregen. Ik heb genoten van de sfeer en van ‘mijn’ medecursisten. Ik kijk uit naar de volgende workshop.”

“Het was boeiend om mensen te ontmoeten die ik anders wellicht niet was tegengekomen. Ik mis nog wel de ‘vertrouwdheid’ en het serieuze deel is moeilijk voor me omdat ik nogal geneigd ben om ernst met humor weg te lachen.”

“Een fijne omgeving met lieve mensen en dat geeft een goed gevoel. Het was prettig om weer eens over mezelf na te denken en mezelf op deze manier opnieuw te ontdekken. Dat kostte trouwens wel veel energie.”

“De puzzelstukjes vallen weer op hun plaats.”

“Leuk om met de affirmaties aan de slag te gaan.”

“Eindelijk de juiste weg gevonden. Dit is mijn doel en de weg die ik wil en ‘moet’ bewandelen. De workshop heeft me behoed voor een verkeerde afslag. Ik weet nu hoe ik verder kan groeien. De workshop biedt herkenning en bevestigt wat ik al wist en voelde.”

“Go with the flow and let yourself glow!

“Weer een leerzame en zinvolle dag. Ik heb veel inzicht gekregen. Er waren emotionele momenten, maar er is ook gelachen. Heerlijk klein groepje, iedereen is in elkaar geïnteresseerd.”

“Het is een bijzondere dag vandaag. Verdieping van inzichten gekregen. Ik moet nog meer naar mijn eigen gevoel luisteren en hiernaar handelen. Ik moet mijn grenzen duidelijk aangeven. Ik voel me verbonden met het universele.”

Wat de bijeenkomsten mij gebracht hebben:
• Ik heb meer inzicht in mijn gevoelens van onzekerheid, onrust en angst.
• Ik kan nu beter onderscheid maken tussen wat mijn aandeel is en dat van een ander.
• Ik richt mij op mijn eigen kracht en mijn ervaringen daarmee.
• Ik leef meer in het nu.
• Op mijn werk bewaak ik mijn grenzen beter.
• Mijn gevoelens doen ertoe, ik mag mij uiten zoals ik dat wil.
• Ik ben me bewust geworden dat ik anderen vaak vergoeilijk.
• Als ik me nu moe of slecht voel, dan weet ik dat ik rust en afstand moet nemen. Ik moet dan herstarten en niet in mijn oude patronen vervallen.
• Ik weet en voel nu intenser dat ik ‘goed’ ben zoals ik ben.
• Ik kan beter omgaan met vertwijfeling.
• Ik kan beter omgaan met negatieve gevoelens.
• Ik moet de rust en ruimte nemen om na te gaan wat er in mij leeft.

“Ik vond t fijn om dingen van mezelf ook van anderen te horen. De herkenning, bevestiging doet me goed.”

“Ik ben gekomen omdat ik het waard ben om mezelf te hervinden. ”

“Bijzondere dag vol herkenning. Ik heb weer genoeg stof tot nadenken. Ik ga vol energie naar huis, dus heeft me goed gedaan. Bedankt!”

“Prettige groep, maar ik had meer interactie verwacht. De meditatieoefening was prettig.”

“De groep was leuk. Ik heb vooral geluisterd vandaag, het was heel interessant, maar ik ben blij dat ik het nog eens kan nalezen en op me in kan laten werken.”

“In mijn zoektocht naar mijn ik en de verandering voelt dit heel goed! ”

“Vandaag heb ik een fijne workshop gehad. Ik voel me erkend in mijn probleem, ik erken het zelf ook. Ik voel ook dat ik het op kan lossen, in ieder geval de juiste plek zal kunnen geven.”

“Het was fijn dat we de tekst al eerder hadden gekregen. Daardoor kwam er niet te veel op me af. Het was vermoeiend, maar ik heb er wel wat aan gehad. ”

“Toch weer een bijzondere dag vandaag. Het zet me tot nadenken. Ik kan er wat mee, de dag schenkt me rust en voldoening. Bedankt Marianne.”

“Op mijn reis was dit weer een bijzondere dag. Nieuwe inzichten, van weten naar voelen. Bedankt.”

“Opnieuw leerzaam, heftig en herkenbaar. Ik voel dat ik op de goede weg ben. ”

“Na aanvankelijke scepsis helemaal om. Tot zover heel erg bedankt, het werkt.”